Keresés ebben a blogban

2020. május 15., péntek

2020. május 15. Ének

Hahó hatodikosom!

Beethoven egyetlen operájáról, a Fidelioról mesélek ma neked.

Nagyon nehezen adta be a derekát Beethoven a felkérésre, hogy írjon operát. Nem talált olyan szövegkönyvet, amely tetszett volna neki, és amelyről azt gondolta volna, hogy a zenéjéhez hasonlóan elég értékes.

Végül nagy nehezen, de talált jó szövegkönyvet, de többször átírta a végső változatig. Az operának négy nyitányt (az opera bevezető zenei része) is komponált, mire megelégedett az utolsó verzióval.



A történet Spanyolországban, Sevilla közelében játszódik a XVIII. században.
🌍Keresd meg Sevillat ITT !

Marcellina, a börtönőr lánya szerelmes Fidelioba, apja segédjébe. Marcellina apja szívesen feleségül is adná hozzá a lányát, de Fidelio a lánya keze helyett azt kéri, hadd segítsen a börtönőrnek a földalatti börtönrészben az állami foglyok őrzésében és ellátásában.

Don Pizarro, a kormányzó engedélyezi a házasságot, és azt is, hogy Fidelio a földalatti börtönben is dolgozhasson. Nem is sejti sem ő, sem a többiek, hogy Fidelio nem is az, mint akinek mondja magát.

Fidelio nem is férfi, hanem nő. Leonora-nak hívják, évek óta keresi jogtalanul bebörtönzött férjét. Azt reméli, a földalatti börtönben megtalálja végre őt, Florestant.

Florestan lent sínylődik már hosszú ideje, Don Pizarro záratta tömlöcbe engedetlensége miatt. Amint megtudja, hogy a miniszter látogatóba jön, elhatározza, hogy megöli Florestant. A börtönőrrel ásatja meg a sírját, ő maga pedig készül a gyilkosságra.

Fidelio a földalatti börtönben ráismer férjére, és amikor Don Pizarro meg akarja ölni Florestant, közéjük ugrik, és pisztolyt fog Don Pizarrora. Közben a miniszter megérkezik, így a gyilkosság meghiúsul.



miniszter örömmel közli a kormányzóval, hogy a király minden rabnak kegyelmet adott. Florestant is elővezetik a földalatti börtönből. A miniszter nagy örömmel ismeri fel benne rég elveszett barátját. Kiderül, hogy Fidelio valójában Leonora, és az is, hogy Don Pizzaro jogtalanul börtönzött be ártatlan embereket.

Don Pizzaro elnyeri méltó büntetését, Florestan, és a hű és kitartó Leonora végre boldogan élhetnek.

🎵Hallgasd meg EZT a részletet az operából!

Viszonthallásra!👂

Nincsenek megjegyzések:

Kémia Elemmolekulák 05.19

 Kedves hetedikesek! Ez a sok szöveg azért van itt, mert lényeges és egy részét kifelejtették a tankönyvből. Ezeket légy szíves gyöngyírássa...